Basilicum snijden of scheuren?

basilicum snijden of scheuren
basilicum snijden of scheuren

In veel tomatensalades gebruiken we verse basilicum. De vraag is: moet je basilicum snijden, hakken of scheuren? Het antwoord is scheuren.

Basilicum blaadjes zijn vrij teer, als je ze zou snijden of hakken (zoals peterselie) dan krijg je snel bruine randjes. Je kunt daarom beter de blaadjes van de takjes scheuren en de blaadjes eventueel nog kleiner scheuren. Zo, dat weet je dan ook weer, het mes kan dus in de la blijven.

Basilicum kan je het beste vers gebruiken, zelfs in de supermarkt kan je basilicum als plantje kopen. Zo heb je heel lang heerlijk verse basilicum. Je kunt basilicum ook gedroogd in een strooipotje kopen maar door de basilicum te drogen verliest het veel van de smaak. Ook de diepvriesversie heeft al veel smaak verloren. Gewoon vers kopen dus.

Zelf basilicum kweken

zelf basilicum kweken
zelf basilicum kweken

Basilicum kan je vrij eenvoudig zelf kweken. Je kan in april al starten met het kweken. Eerst de zaadjes opkweken in kweekbakjes. Ze groeien het beste bij 18-20 graden dus een mooi plekje is de vensterbank. De stekjes kunnen pas naar buiten als de kans op nachtvorst verdwenen is. Zet de stekjes op een zonnige plek uit de wind.

Er zijn verschillende aanbieders van speciale kweekbakken en zaaisetjes. Misschien een leuk idee voor je verjaardag? Je kunt ook in een tuincentrum los wat spullen kopen.

Soorten basilicum

Als je dacht dat er maar één soort basilicum bestond… dan heb je het mis. Er zijn heel veel soorten met allemaal een andere smaak. De meest bekende ‘gewone’ basilicum (ook wel koningskruid) is de Ocimum basilicum. Deze zien we terug in de Italiaanse keuken en dus ook in de tomatensalade.

Andere bekende soorten basilicum: Citroen basilicum, Anijsbasilicum, kaneel basilicum, Griekse basilicum, Dark opal.

 

 

Samenvatting
Basilicum snijden of scheuren?
Titel artikel
Basilicum snijden of scheuren?
Omschrijving
In veel tomatensalades gebruiken we verse basilicum. De vraag is: moet je basilicum snijden, hakken of scheuren? Het antwoord is scheuren.
naam auteur
Publisher Name
www.tomatensalade.nl
Publisher Logo

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*